Klimaat Cambodja

Cambodja ligt in zuidoost Azië, het land grenst aan Laos, Thailand en Vietnam en in het zuiden de Golf van Thailand. Dankzij het tropische moessonklimaat in Cambodja ligt de temperatuur er het hele jaar rond de dertig graden. Dat houdt in dat er een regenseizoen en een droog seizoen is. Het regenseizoen begint in mei en dan lopen de temperaturen iets terug, hoewel de gevoelstemperatuur door de hoge luchtvochtigheid hetzelfde blijft.

Beschut binnenland

klimaat cambodjaDe centraal gelegen laagvlakte in het binnenland van Cambodja wordt omringd door gebergte; het Olifantgebergte en het Cardamomgebergte. Hierdoor worden de tropische buien vaak tegengehouden door de hoge pieken wat tot gevolg heeft dat het in de laagvlakte relatief droog blijft. Maar het wordt er dan wel erg heet; zo rond de veertig graden.

Bekijk nu de beste Cambodja vakantie aanbiedingen

Orkanen

Hoewel Cambodja midden in een regio ligt waar veel orkanen zijn, is de kans dat het land er door één getroffen wordt eigenlijk zeer klein. De orkanen ontstaan op de Grote Oceaan; het water van oceaan warmt op, waardoor er vanaf eind mei zich regelmatig orkanen vormen. Als deze orkanen zich richting Cambodja verplaatsen, stuiten ze onderweg echter op de Annamese bergketen van Vietnam. Hierdoor verliezen de orkanen hun kracht en tegen de tijd dat ze Cambodja bereikt hebben is er niet meer dan een tropische storm over.

Moesson

tropisch klimaat cambodjaHet regenseizoen in Cambodja duurt van mei tot en met oktober met lokaal soms uitlopen tot in november. Er vallen dan grote hoeveelheden regen; de meeste neerslag valt aan de loefzijde van de bergen en in de kustgebieden. In Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja, is de gemiddelde hoeveelheid neerslag per jaar net geen veertienhonderd millimeter, terwijl dat in het Kirirom National Park oploopt tot wel 3800 tot 5000 millimeter, bijvoorbeeld bij Bokor Hill Station. In december draait de windrichting naar het noordoosten waardoor er koelere en drogere lucht wordt aangevoerd. Januari en februari zijn dan ook de droogste maanden.