Hoofdstad Cambodja

De hoofdstad Cambodja: Phnom Penh

De sfeervolle hoofdstad van Cambodja heet Phnom Penh; de heuvel van Penh. De stad ligt in het zuidoosten van het land op de plek waar de rivieren de Mekong en de Tonlé Sap samenvloeien. De stad heeft voor het grootste gedeelte een Franse architectuur (een overblijfsel uit de koloniale tijd) met prachtige boulevards in de buurt van de rivier. Je kunt er heerlijk flaneren of de restaurants induiken.

Hoofdstad CambodjaVolgens de legende ontstond de stad toen er 4 Boeddhabeelden werden aangespoeld op de rivieroever die gevonden werden door een vrouw genaamd Penh. Ze zette de beelden op de heuvel en richtte een gebedsplaats op (Phnom betekent heuvel). De gebedsplaats bestaat nog steeds en is één van de bezienswaardigheden in de stad; er staat nu een tempel de Wat Phnom.

Bekijk nu de beste Cambodja vakantie aanbiedingen

Een andere ‘must see’ is het Koninklijke paleis en dan vooral de Zilveren Pagode waarvan de vloer is ingelegd met meer de 5000 zilveren tegels. Verder staan er diverse prachtige Boeddhabeelden op het terrein waarvan er één van massief goud vervaardigd is en ingelegd met ruim 2000 edelstenen!

Rode Khmer en Pol Pot

paleis tuin in Hoofdstad CambodjaCambodja kent ook een bloederige en wrede geschiedenis ten tijde van het bewind van Pol Pot (1975-1979) en het Rode Khmer leger. Hij wilde koste wat het kost zijn ideaal, een communistische, agrarische superstaat, realiseren. Complete steden werden geëvacueerd en de hele bevolking werd verplicht in collectieve boerderijen te werken. In de Security Prison 21, tegenwoordig het Tuol Sleng Genocide Museum, is te zien hoe daar destijds talloze tegenstanders tegen het regime werden vastgehouden en gemarteld. Vele mensen stierven in Security Prison 21, en nog meer anderen werden gedeporteerd naar Choeung Ek, op 15 kilometer van Phnom Penh; het wereldberoemde Killing Fields.  Naar verluidt zijn er in Choeung Ek ruim 17.000 mensen omgekomen. Tegenwoordig er een herdenkingstoren waarin de schedels van ruim 8.000 slachtoffers opgestapeld zijn. Meestal wordt een bezoek aan het museum gecombineerd met een bezoek aan de Killing Fields; een zeer indrukwekkende ervaring!