Angkor Cambodja

Angkor kan met recht een wereldwonder genoemd worden en hoort thuis in het rijtje van de Piramides van Gizeh en de Chinese Muur. Het is een complex van diverse tempels dat wat spookachtig aandoet doordat het door de jungle overwoekerd is.

Groot gebied

angkor-watEr zijn ruim 100 tempels die verspreid liggen over een groot gebied van wel 25 km2! Om echt alles goed te kunnen bekijken en te ervaren heb je zeker 2 dagen nodig. De tempels zijn in de loop van ongeveer 600 jaar gebouwd door verschillende Khmer vorsten. Daardoor kenmerkt het tempelcomplex zich dan ook door verschillende bouwstijlen en zijn er zowel Hindoeïstische (Angkor Wat) als Boeddhistische (Bayon) tempels.

Bekijk nu de beste Cambodja vakantie aanbiedingen

De eerste stenen van Angkor, de hoofdstad en religieus en administratief centrum van het oude Khmer rijk, werden in de 8e eeuw na Christus gelegd. De prachtige tempels waren uitsluitend voor de goden, de mensen woonden (tijdens de bloeiperiode van het Khmerrijk wel meer dan 1 miljoen!) in gewone houten huizen. Daarvan zijn geen overblijfselen.

De Khmer verhuisden hun hoofdstad in de 15e eeuw naar Phnom Phen, wat tegenwoordig nog steeds de hoofdstad van Cambodja is. Het gebied werd verlaten en al gauw nam de jungle de tempels in bezit.

Belangrijkste bezienswaardigheden

De poort van de stad, Angkor Thom stamt uit de 12e eeuw en heeft prachtige afbeeldingen over de ‘schepping’ van het universum. De Angor Wat is de grootste en belangrijkste tempel op het complex en stamt eveneens uit de 12e eeuw.oude cultuur in Angkor Cambodja De Banteay Kdei is een boeddhistische tempel en had een kunstmatig meer waar de koninklijke familie in baadden. De Taa Promh is een boeddhistische tempel uit 1186 en één van de  hoogtepunten van een bezoek aan Angkor. De tempel is helemaal overwoekerd en je krijgt echt het gevoel dat jij hem voor het eerst ontdekt. Het terras van de Melaatse Koning ligt op 7 meter hoog en er staat een groot beeld van Yama; de rechter van de doden.

Er zijn nog veel meer tempels en bezienswaardigheden in het gebied, te veel om hier allemaal te bespreken; aan jou om ze te gaan ontdekken!